FARAWAYS – DECADES OF DORMANCY (EP)

Artiest info
Website
facebook
Info: Hemifran
Label: Paraply Records

Midden jaren ’90 besloten twee jonge schoolvrienden uit het Zweedse Borås om een groepje op te richten met nog enkele andere bevriende lokale muzikanten. Ze namen een demo op en brachten twee EP-tjes uit tijdens hun bestaan als band van 1996 tot 2002. Maar al gauw bleek dat enkele leden na hun studies gingen uitzwermen naar het buitenland. Toen volgde er een ‘sabbatical’ periode van 18 jaar tot Erik Holmberg en Tomas Axelsson er Tobias Walka bijhaalden als drummer waardoor ze onlangs aan een tweede carrière konden beginnen voor hun groep ‘Faraways’.

Erik Holmberg bespeelt gitaren en het Noord-Indische snaarinstrument sitar en hij heeft ook wel wat noties van het bespelen van keyboards. Tomas Axelsson speelt op basgitaar en laúd, een twaalfsnarig instrument uit de familie van de luit. Zowel de sitar als de laúd zijn eerder zeldzaam voorkomende instrumenten in de wereld van de hedendaagse muziek. Die speciale klanken zijn nu te horen op hun nieuwste EP “Decades of Dormancy” waarvoor ze vijf eigen composities hebben opgenomen.

Op de twee audiovideo’s bij dit verhaal kunt u luisteren naar de songs “Holy Host” en “Like A Bottle Of Wine”. Hieruit blijkt dat deze groep een voorliefde heeft voor de rockmuziek uit de jaren ’60 en ’70 waar ze dan al jammend elementen uit de elektropop, psychedelische rock en zelfs Americana en countrymuziek in hebben verwerkt. Voor de opname van deze EP kregen ze voor twee nummers ook de hulp van gastmuzikanten. Zo speelt Robert Peterson op slidegitaar bij de song “Like A Bottle Of Wine” en speelt Magnus Holmberg op orgel bij de behoorlijk swingende openingstrack “Holy Host”.

Tot slot zullen we hier ook nog even de titels meegeven van de drie andere nummers op dit minialbum van ‘Faraways’. Dat zijn de uptempo gebrachte songs “Silvertrain Ride” en “Ruby Ring Of Love” met een knap instrumentaal intermezzo op sitar en de rockende albumafsluiter “Frozen Moon”. Misschien ook nog interessant om te vermelden is dat de vijf songteksten geschreven werden door Andreas Ekelund die volgens ons geen officieel bandlid is van ‘Faraways’.

(valsam)
“After a very long sabbatical leave of 18 years, the Swedish musicians Erik Holmberg and Tomas Axelsson have reinitiated their band ‘Faraways’. With Tobias Walka on drums they have now released a five self-penned rock songs containing EP called ‘Decades Of Dormancy’. Welcome back!“ – www.rootstime.be

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: FARAWAYS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.